Glöm pulsklockan hemma!

Glöm pulsklockan hemma!

Pulsklockan en självklar pryl

Är pulsklockan lika självklar som löpardojjorna för dig? Känner du dig lite illa till mods om du glömmer dem hemma? Tittar du fler gånger på pulsklockan än på naturen bredvid stigen som du springer på? Läs vidare….

Under det senaste året har jag har för första gånger som jag kan minnas haft otroligt liten motivation att träna. Jag har gruvat mig för att komma ut på mina löprundor och cykelrundorna har varit näst intill obefintliga. Jag har haft lite av en “kris” eftersom jag aldrig haft detta problem innan. Jag har varit lyckligt lottad som aldrig behövt kämpa för att komma ut utan alltid känt att det varit kul och glatt att köra ett träningspass.

I våras så åkte jag till min bror och när vi skulle ut så kom jag på att jag glömt min pulsklocka varpå min bror påpekade “Jaha då finns ju inte den här rundan för dig, då är den bortkastad”. Vi garvade lite och sprang iväg på löprundan men den där kommentaren satte ett litet frö i min hjärna.

 

Grubbel

Jag började så smått fundera lite mer över det här med pulsklockan. Jag var relativt sen med att skaffa en pulsklocka vilket kan tyckas märkligt eftersom jag gillat både träning och teknik hela livet. Men sedan ca 5 år tillbaka har den varit en kär vän på mina träningspass, lika självklar som min cykel eller löparskor.

Jag började också reflektera hur jag använder pulsklockan. Varje är min klocka inställd att pipa, jag kan nästan på alla mina löprundor säga vart alla “km pip” kommer. Direkt ser jag vilken kilometertid jag har hållit. Är jag några sekunder sen, måste jag öka takten för att ta igen den tid jag förlorat på nästa kilometer. När jag kommer i mål så tittar jag snabbt hur det har gått och är jag sämre än vad jag förväntat mig, ja så är jag besviken och känner mig missnöjd med rundan…..

Jag undrar om denna känsla av missnöje och besvikelse är så bra? Borde jag inte istället vara nöjd med att jag efter en hel dag på jobbet, stressat för att hämtat barn på skolan, stressat vidare iväg och hållit en träning i döttrarnas båda fotbollslag sedan hem fixat mat och sedan tagit det sista av min ork för att komma iväg på en löprunda…. Jag borde ju faktiskt vara jättenöjd med det, men istället så blir jag missnöjd över att min tid är sämre än förväntat.

pulsklockan

 

Stirra mindre

Så i våras började bestämde jag att inte titta på klockan under själva rundan utan sprang bara utan att “tjyvkolla”. Det visade sig att jag ändå höll i princip samma tempo, vissa gånger var jag snabbare vissa gånger långsammare. Precis som när jag kollade på klockan under själva löprundan. Jag upplevde dock att själva löpningen var mer lustfylld när jag inte var tvungen att ta igen tid när en kilometer hade passerats på lite längre tid än vad den borde. Men dock bestod känslan av missnöjde på vissa rundor där jag presterat sämre.

Så efter sommaren bestämde jag mig att “glömma” pulsklockan helt! Jag har nu sprungit hela hösten helt utan klocka och jag har redan märkt att jag har lättare att komma ut på mina rundor. Jag har inte en aning om vilken tid jag springer på längre. Dock vet jag oftast hur långt det blir eftersom jag har koll på mina vanliga rundor vilket räcker för mig. Jag har upptäckt att när jag kommer i mål så är jag helt klart inte lika hård med mig själv. Visst kan jag känna “jäklar va tungt det gick idag” men det är inte lika svart på vitt längre. Allt detta har gjort mina rundor mer lustfyllda kan jag konstatera.

 

Ska jag kasta pulsklockan?

Nej så drastiskt behöver det nog inte bli, men jag tycker det finns anledning att fundera lite varför vi bär på pulsklockan. Är man elitlöpare eller tränar mot ett mål så kan självklart pulsklockan vara till stor hjälp. Man kan utforma träningspass med hjälp av den och den ger ju onekligen svar på i vilken form man är. Jag kommer absolut inte kasta min klocka eller sluta använda den helt.  Men jag kommer inte längre bära med den på alla mina pass utan välja tillfällena. Vi får inte glömma att vi ska träna för att det är skönt, kul och ibland bara för att få komma ut i frisk luft och ut i naturen.

Jag är precis hemkommen från en löptur förresten! Hur det gick? Jag har ingen aning om vilken tid jag sprang på. Men det var ett fantastiskt väder med skön och frisk höstluft. Träden var vackra i alla sina färger och det luktade skog! 🙂

Ni har väl förresten inte missat vårt orienteringskit nu när kvällarna kommer allt tidigare!?

Orienteringskit UGOE HL77-01

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *