Att välja pannlampa är inte alltid så enkelt och vi får därför många frågor hur man ska tänka när man väljer lampa från oss och därför har vi tagit fram en liten guide hur vi ser på detta med vår erfarenhet runt pannlampor och cykellampor. Vi har över 10 års erfarenhet av träning och tävling med lampor av olika slag och under dessa år vill vi påstå att vi skaffat oss en hel del kunskap runt detta. Detta har vi också haft i åtanke när vi valt ut vilka lampor vi väljer att sälja här på headlamp.se och vi har tagit fram lampor som ska täcka in alla dessa behov. Vi försöker hela tiden välja ut de lampor som vi anser håller måttet för de aktiviteter som vi riktar in oss på, vi kommer aldrig vara dom som säljer dom billigaste lamporna, för dom håller helt enkelt inte måttet, men vi kommer inte heller vara dom som säljer de dyraste eftersom vi anser att många av dom inte är prisvärda.

 

Att välja pannlampa!

Cykling

Om du tänker köpa en lampa som du skall använda till cykling finns det några saker som du bör tänka på innan, det är bland annat vilken typ av cykling som du vill använda lampan till är det racer/cyclocross, pendling till och från jobbet, MTB eller vardagscykling i stadsmiljö osv.

Pendling: Här är det beroende lite på hur din pendlingsväg ser ut, men ofta är det ju en del varierande vägar och för att slippa kompromissa så tycker vi att man ska köpa en lampa som ger ett starkt och brett sken, du kommer synas i trafiken och du kommer desutom att se framför dig. Tänk på att rikta lampan aningens neråt, eller blända helt enkelt av med knappen när du möter andra så du inte bländar dina medtrafikanter. Våra rekomendationer: HL19-01 eller HL13-01 båda ger ett kraftigt och en bred ljusbild om du har väldigt mörk och lång väg till jobbet, annars fungerar dom lite mindre ljusstarka lamporna HL23-00 eller HL33-00. Glöm inte en ordentlig baklykta som HL11-01!

Landsvägscykling: Här prioriterar vi ljus och att du ska se vart du cyklar, oftast håller du en så pass hög hastighet när du cyklar, även om det är i regn och rusk så du behöver en relativt bra ljusbild framför dig för att känna dig säker och bekväm.Våra rekomendationer: HL19-01 eller HL13-01 båda ger ett kraftigt och en bred ljusbild, men tänk på att blända av och/eller rikta lampan neråt så du inte bländar dina medtrafikanter. Ställ dig gärna framför lampan och kontrollera så det inte bländar. Glöm inte en ordentlig baklykta som HL11-01!

MTB: Här rekomenderar vi att du har två lampor, en som sitter på huvudet och en som sitter på styret. Den uppsättningen ger dig perfekta möjligheter att cykla ute skogarna i princip året runt och när du vill. Dessutom kan det vara tryggt att ha en extra lampa med sig OM nu oturen skulle vara framme att ett batteri tar slut eller liknande. Om du har en stark lampa på huvudet eller en svagare på huvudet eller lika starka är helt en smaksak. Våra rekomendationer:  Vi skulle sätta den starkaste lampan på styret och hitta en lampa med bred ljusbild på huvudet. Varför inte denna uppsättning: på styret en HL19-01 eller HL-13-01  och på huvudet en HL04-02?

Cykling i tätort: Här är viktigast att du syns, bra om lampan är liten och smidig så den enkelt kan packas ner i en väska eller kanske en större jackfika. Våra rekomendationer: HL23-00

Glöm sedan inte baklykta! Baklykta HL11-01

Löpning

Terränglöpning: Här värdesätter vi ljuset före ”smidighet” på lampan, här ser vi stora fördelar med att välja någon av våra två starkaste lampor Pannlampa LED HL19-01 eller Pannlampa LED HL13-01 detta för att du ska kunna hålla ett högt tempo när du springer och för att minska risken för skador och kunna ”läsa” terrängen på ett bästa sätt. Naturligtvis tycker vi även att du bör komplettera din lampa med vår lite kraftigare huvudsele Huvudsele HL00-01 när du springer med dessa lampor.

Landsväg/skogsvägar: Här kan man gå ner lite i styrka på lampan och välja några av dessa två, Pannlampa LED HL04-02 eller Pannlampa LED HL34-00. Vi tycker ändå att det viktigt att ha någorlunda styrka på lampan när man springer efter landsväg/skogsväg dels för att känna en trygghet var man sätter fötterna men även för hållningen och tempot vid löpningen som blir bättre när man känner sig trygg med vart man sätter sina fötter. Genom att välja någon av dessa pannlampor så kan man lyfta huvudet utan att tappa ljuset vid fötterna och det ger ett bra ljusspridning framför dig.

Stad/parker: Här är kan man välja våra minsta lampor som är väldigt smidiga med ändå ger tillräckligt med ljus. Här känns ljuset som mindre viktigt men den ger ändå en möjlighet att springa i mörkare partier utan att känna sig osäker. Vår minsta Pannlampa LED HL34-00 är personliga favoriter hos oss på Headlamp.se men även Pannlampa LED HL33-00 fungerar utmärkt om du ska använda din pannlampa till detta.

Om du springer i alla dessa miljöer så tycker vi att ljus ofta är viktigare att satsa på, om du köper till vår Huvudsele HL00-01 så är inte våra starkaste modeller störande att springa med på något sätt.

Orientering

Ni vet vad ni vill ha och här är länken, Pannlampa LED HL19-01 🙂

Skidåkning

Skidåkning: När man ska välja pannlampa som ska användas i huvudsak när man är ute och åker skidor känner vi att smidigheten på lampan är viktigt. Är man den som ligger och stakar på och tränar för fullt för Vasaloppet är detta kanske extra viktigt, då vill man inte ha en lampa som ”dansar ” på huvudet och ger ett skakigt ljus vid varje staktag. Då tycker vi att Pannlampa LED HL23-00 passar väldigt bra med sitt lilla format och smidiga utformning, dock ändå med hela 1000 lumens styrka.  Tar man det lite lugnare och inte har dom allra tightaste skidkläderna och den allra djupaste fartställningen tycker vi även att man kan titta på Pannlampa LED HL33-00 som är väldigt prisvärd men också Pannlampa LED HL34-00 som ger hela 2000 lumen i ljusstyrka. Vi tycker alla tre av dessa lampor passar helt perfekt till skidåkning och sedan är det då såklart en smaksak om man vill ha lite mer ljus eller lite mindre format. Kom också ihåg att den vita snön hjälper lampan att lysa upp spåret tillskillnad från när du kör med rullskidor då det oftast är en mörk asfalt som du lyser mot. Så klart vill vi även rekommendera vårt lite kraftigare pannband Huvudsele HL00-01 när du åker skidor så att du kan fästa din lampa stabilt och bra över din mössa.

Rullskidor

Mörka höst- och vinterkvällar kan vara luriga på rullskidor och det är ofta svårt, nära på omöjligt ibland, att se gropar, grenar, kvistar, småsten och annat skräp som ligger på den mörka asfalten. Detta gör att vi vill rekommendera våra två starkaste lampor Pannlampa LED HL19-01 och Pannlampa LED HL13-01 för dig som huvudsakligen kommer använda din pannlampa till rullskidåkning. Dock bör du då tänka på att försöka rikta ljuskäglan från bilarna för att inte blända dina medtrafikanter. Dessa lampor ger ett väldigt bra ljus framför dig och du kommer minska skaderisken dramatiskt genom att minska risken för fall och du kommer dessutom kunna träna både effektivare och bättre när du slipper vara orolig för att du inte ser vägen framför dig ordentligt.

Promenad/Powerwalk

Många har märkt att det är väldigt bekvämt och tryggt att använda en pannlampa när man går på sina kvällspromenader under den mörkare årstiden. Man ser vart man sätter fötterna och man kan ta vägar som man kanske inte tar om man inte har med sig någon form av belysning, det känns helt enkelt tryggare att gå med en lampa så man ser vart man sätter sina fötter och vart man går. Att välja en pannlampa för dessa tillfällen tycker vi man ska tänka på att välja en lätt och smidig lampa som gör att man inte ens märker att man har den på sig när man går, batteriet ska man enkelt kunna ha i handen eller stoppa i en ficka, så här passar vår minsta lampa Pannlampa LED HL23-00 otroligt bra, även vår billigaste lampa Pannlampa LED HL33-00 fungerar utmärkt och ger bra belysning.

Friluftsliv

När man väljer en lampa till friluftsliv tycker vi att det är viktigt att man har en bred och bra ljusbild, vi tycker att justerbara varienater är dom bästa till detta där man kan få en otroligt bred ljusbild om man ska laga mat eller ha belysning i tältet, vi har ännu inte hittat den bästa och mest prisvärda lampan till detta utan letar vidare. Visst kan du använda våra lampor också men vill du ha en utpräglad friluftslampa så tycker vi att du kan hitta bättre varianter än hos oss, men titta såklart in här igen för vi letar fortfarande som sagt!

Jakt/Eftersök

Vi är inga jägare själva så här har vi frågat folk som är för att ta reda på vad man ska tänka på när man funderar på att välja pannlampa, vi har förstått att här är det ljus som är viktigt! Det kan aldrig blir för mycket ljus och där har vi ju vår toppmodell Pannlampa LED HL19-01 som levererar ett väldigt fint ljus som gör att eftersöken blir som i dagsljus, men vi skulle nog säga att prestandan räcker till för att välja Pannlampa LED HL13-01 också.

Att välja pannlampa